Astigmatism – det mystiska synfelet

Astigmatism, eller brytningsfel som det ofta kallas, är synfelet som väldigt många har. Men som många inte riktigt har kläm på vad det är. Man kan enklast förklara det med att det är ett synfel sammansatt av olika starka synfel. Man är olika mycket närsynt – eller översynt – i olika ledd på ögat.

I ett öga med ren närsynthet eller översynthet bildar de delar av ögat som bryter ljuset (hornhinna och lins) bildligt talat en sfärisk yta (som ytan på en vanlig fotboll). Samma kupighet i alla riktningar. Och därmed lita stort synfel i alla riktningar.

I ett öga med astigmatism bildar dessa delar av ögat en yta som mer påminner om ytan på en amerikansk fotboll. Den är altså olika mycket kupad i olika riktningar. Och då blir synfelet olika starkt i olika rikningar.

För att korrigera astigmatism har man alltså glasögon som är olika starka i olika rikningar på glasen. Dessa glasögon tar ofta lite längre tid att vänja sig vid. Man kan också uppleva att de ger en något förvrängd bild innan man vant sig. Det kan till exempel se ut som att bordsskivan lutar och tallrikar kan se ovala ut. Detta går som regel ganska snabbt över när man vant sig.

Arkiv