Boka tid

Boka din synundersökning direkt online. Ingen registrering.

Ålderssynthet

Ögats lins ändrar form för att vi ska kunna fokusera både långt bort och nära. Förmågan att ändra fokus avtar med åren i och med att linsen blir allt mer stel. När vi kommer upp i 40 års åldern får vi allt svårare att se på nära håll. Det märks för det mesta genom att det blir besvärligare att läsa liten text. Detta tillstånd kallas presbyopi eller ålderssynthet och är en normal del av bli äldre.

Vad är symptomen på presbyopi?

Vanligtvis märker man först presbyopi genom att det blir svårare att läsa, särskilt i svagt ljus. Det är också vanligt att det tar längre tid att ändra fokus från nära till långt håll. Det är nu man börjar behöva glasögon för att kunna se bra på nära håll.

Det är viktigt att anpassa glasögonen efter din livsstil och sysselsättning. Och vilka behov du har. Vid undersökningen ställer vi frågor om hur du skall använda glasögonen så att vi kan rekommendera den bästa lösningen för dig.

Man kan korrigera presbyopi på olika sätt.

Läsglasögon

Läsglasögon är anpassade för att läsa på nära håll. De har samma styrka i hela glaset så att det går lika bra att läsa om man till exempel sitter eller ligger. Läsglasögonens begränsning är skärpedjupet. Man kan bara se skarpt på det avstånd som glasögonen är utprovade för. Behöver man se lite längre bort blir det suddigt.

Läsglasögon med utökat skärpedjup

Det finns en modernare variant av läsglasögon som har ett längre skärpedjup. Med dessa kan du läsa lika bra som med vanliga läsglasögon men du kan också lyfta blicken och se lite längre bort. Beroende på hur stort synfel du har sträcker sig skärpeområdet från det korta läsavståndet och ut till 2-4 meter. Denna typ av glasögon är lämpliga om man exempelvis vill se den man pratar med tvärs över ett bord. Eller i alla andra situationer där man behöver se på lite olika avstånd i den närmaste omgivningen.

Progressiva glasögon

Vill du kunna se skarpt på alla avstånd, från läsavstånd till långt i fjärran är progressiva glasögon lösningen. För den som behöver korrektion för att se på avstånd är det oftast den naturliga lösningen. Men även den som egentligen inte behöver glasögon på långt håll kan ha nytta av progressiva glas. Detta för att få skärpa på alla avstånd och enkelt kunna flytta blicken från långt till nära och till långt igen. Med progressiva glas får man även skärpa på mellanavstånd till exempel på instrumentbrädan när man kör bil.  

Bildskärmsglasögon

För den som arbetar vid bildskärm innebär åldersynheten särskilda behov av glasögon. Felaktiga glasögon kan innebära att man sitter i en ställning som ger upphov till skador. Särskilt i nacken med smärta och andra besvär som följd. Anpassade bildskärmsglasögon underlättar en bra arbetsställning. Det finns därför bestämmelser som ger alla arbetsgivare skyldighet att tillhandahålla utprovade bildskärmsglasögon till dem som har behov.

Läs mer om bildskärmsglasögon här