Boka tid

Boka din synundersökning direkt online. Ingen registrering.

Närsynhet

Myopi

När man är närsynt ser man suddigt på längre håll. Närseende och läsning brukar däremot inte vara något problem.

Vetenskapligt används namnet Myopi för närsynhet.

Närsynta ögon är ofta något längre än normalt. Det kan också vara ögats brytkraft dvs. linsen och hornhinnan bryter ljuset för mycket. I båda fallen hamnar bilden i ögat framför näthinnan och man upplever att det man ser suddigt. Saker nära dig syns klart men på långt håll är det suddigt. För att se klart behöver man använda glasögon eller kontaktlinser. Närsynthet innebär också en viss ökad risk för allvarligare besvär som näthinneavlossning eller grönstarr.

Närsynta använder glasögon med minusglas. Det är lätt att känna igen glasögon för närsynta. Glasen är tunna på mitten och tjockare utåt kanterna.

Fler och fler blir närsynta

Närsyntheten ökar i hela världen. Till exempel visar en studie av svenska värnpliktiga från 2008 att närmare 40 procent av alla unga är närsynta. Närsynthet i sig ger förstås besvär i form av suddigt seende men kan också medföra ökad risk för komplicerade ögonsjukdomar senare i livet.

Motverka utveckling av närsynthet

Nu lanserar Sala Optik kontaktlinsen MiSight 1 day som är framtagen för att bromsa utvecklingen av närsynthet. Det är en lins som är speciellt framtagen för barn och unga. Den kan användas redan vid 8 års ålder. Forskning har visat att MiSight påtagligt kan minska utvecklingar av närsynthet hos barn och unga. LÄS MER HÄR