Boka tid

Boka din synundersökning direkt online. Ingen registrering.

Översynthet

Översynthet innebär att ögat bryter ljuset för lite. Då bryts ljuset mot en punkt bakom näthinnan. Ett översynt öga är ofta lite kortare än normalt.

Det vetenskapliga namnet på översynthet är hyperopi.

I unga år kan ögonen ofta kompensera detta så att man ser skarpt ändå, åtminstone på längre håll. Däremot ger detta en belastning på ögonen som ofta ger besvär i form av ansträngda ögon eller huvudvärk. Besvären förvärras när man tittar på nära håll eftersom ögat då också måste ställa om skärpan till närseende. Ofta klarar inte ögonen av att utjämna översyntheten på nära håll och då blir det suddigt. När man blir äldre eller om man har en större översynthet kan inte ögonen kompensera synfelet och då ser man suddigt både på långt och nära håll.

Översynthet korrigeras med plusglas. Det är lätt att känna igen ett plusglas. Det är konvext dvs. tjockast på mitten och tunt ut mot kanterna.

Är du översynt kan du använda både glasögon och kontaktlinser.

En viss grad av översynthet är vanlig hos de flesta, men detta blir bara ett problem om synen är allvarligt påverkad eller om man har huvudvärk. Trötta och ansträngda ögon kan vara ett annat tecken på översynthet som behöver korrigeras.