Barns ögonhälsa och bidrag till glasögon

Tycker ditt barn att det är jobbigt att sitta stilla och koncentrera sig? Myror i brallan? Blinkar barnet ofta, är ögonen röda eller klagar barnet över huvudvärk? Då ska du beställa tid för en synundersökning. Det kan mycket väl vara så att ditt barn behöver glasögon.

Barn och syn

Forskning har visat att ett av fyra skolbarn har ett oupptäckt synproblem. Eftersom väldigt mycket av ett barns inlärning sker via synen blir skolarbetet förstås lidande av ett synfel. Om det är ansträngande bara att se, är det förstås frestande att istället göra något annat. Man kanske leker eller pratar med kompisen i stället. En så viktig funktion som att lära sig läsa bra kan försvåras avsevärt av ett synfel. Dålig syn är förstås också riskabelt i trafiken.

Det är inte alltid självklart att barn märker att synen inte är helt bra – de antar att vad de ser är normalt. Därför är det bra att barn under 16 går på synundersökning en gång om året.

Typiska varningssignaler att se upp för:

  • Ena ögat skelar inåt eller utåt – uppåt eller nedåt.
  • Barnet klagar ofta på huvudvärk
  • Gnuggar ofta ögonen eller blinkar mycket
  • Röda ögon
  • Kisar vid läsning, när det ser på tavlan i klassrummet eller vid tv-tittande
  • Tycker att det är jobbigt att läsa, skriva eller rita. Kanske till och med undviker det?

Synundersökning för barn

Barn som inte uppvisar några särskilda symptom bör ha sin första ögonundersökning vid ca fyra års ålder. Detta sker hos BVC på 4-årskollen. Skulle du som förälder misstänka att barnet har synproblem tidigare är det viktigt att kolla upp detta. Ju tidigare ett problem upptäcks, desto bättre kan det behandlas. Upp till 8 års ålder sker synundersökning av barn hos ögonmottagningen på närmsta sjukhus. Över 8 år är du välkommen till oss. Boka gärna tid via vår web-tidbok.

Boka Tid

Glasögonbidrag

Barn mellan 8-20 år har bidrag med 800 kr till glasögon. Bidraget dras av direkt i butiken när du köper glasögon till ditt barn.

Barn under 8 år får bidrag till glasögon via ordinerande ögonklinik.

Prisexempel med glasögonbidrag 0:-

Prisexempel med glasögonbidrag 950:-